Kristoffer Forsgren

Östgötatrafiken har problem

Jag åker regelbundet buss här i Linköping, oftast sker det på morgnarna och på eftermiddagarna/kvällarna. Jag har under en lång tid slagits av två saker.

Bussarna håller inte tiderna

Detta gäller särskilt på eftermiddagar och kvällar. På något sjukt sätt har det till och med gått så långt att jag nu för tiden går och ställer mig vid busshållplatserna och antar att det kommer en buss efter ett tag, jag har mer eller mindre helt slutat lita på tidtabellerna. Sneglar man upp på skyltarna som visar tiden till nästa buss så skall man inte heller för en sekund lita på dem. Jag har vid flera tillfällen roat mig med att ta tid på hur långa Östgötatrafikens minuter är. Det kan vara långt mer än det dubbla om man räknar i den sortens minuter som vanligt folk använder.

Jag har ringt till Östgötatrafiken om detta och fått två besked. Dels ”De visar ju hur lång tid det bör ta utifrån det nuvarande läget” samt ”Jo, vi har lite inkörningsproblem med dom”. Inkörningsproblem har man inte i över ett år (har ett minne av att de installerades förra sommaren).

Bussförarna kör inte helt sällan mycket oförsiktigt

Det händer ganska ofta att bussförarna här kör bussarna så att man kan tro att de precis har stulit bussen och har polisen hack i häl. Gas och broms hanteras som att de endast har två lägen (på och av) och i många fall känns det som att bussen framförs med farter som ligger över hastighetsbegränsningarna (har dock inte gjort mätningar på det än). Med sådan körning sätts både passagerarnas och omgivningens säkerhet på spel.

Detta är extra påtagligt i de fall där bussen är försenad.

Frågor till Östgötatrafiken

(Jag har mailat Östgötatrafiken och gett dem en länk till denna bloggpost)

Är ni medvetna om de här problemen? Anser ni att det är okej att era resenärer regelbundet utsätts för de situationer jag beskriver ovan? Är det vettigt att bussförarna sätter resenärernas och omgivningens säkerhet på spel för att kanske vinna totalt sett 30 sekunder på en hel tur? Vad gör ni för att förbättra situationen? Gör ni något alls (för jag har då inte märkt något av det i så fall)?

Vidare undrar jag även hur ni ser på att en förare hos er försökte hindra mig från att betala en höggravid invandrarkvinnas biljett när hennes kort hade lagt av (annars skulle hon tvingats gå en mycket lång sträcka), med orden ”betala inte, dom där måste lära sig att man får betala själv här” samtidigt som hon stod precis bredvid mig. Hon hade inga som helst problem att förstå svenska, vilket han också var högst medveten om eftersom de hade haft en ordväxling precis innan han vände sig till mig.

Svarar gör ni genom att använda kommentarsfältet nedan.