Övervakning utökas

Många gånger har jag haft diskussioner kring problem med övervakning, att personer som inte är indragna i en brottsutredning ska få ha sitt privatliv i fred. Nästan lika många gånger har jag hört argument i stil med ”men det är ju bara till för att hindra terrorister och pedofiler”. Varje gång har jag sagt att det endast låter så i början, att det sedan kommer att göras om för att täcka allt mer till dess att man är så djupt nere i övervakningsträsket att det i princip inte finns någon återvändo (eller åtminstone att det är sjukt svårt att ta sig ur det).

Datalagringsdirektivet kommer snart att dundra igång, det innebär att mer eller mindre allt du gör på nätet kommer att loggas, det kommer att lagras vilka du ringer, vilka du skickar SMS till och hur du rör dig med din mobiltelefon. Datalagringsdirektivet påstods vara till för att bekämpa grov kriminalitet, ni vet i stil med narkotikahandel, trafficking (människohandel) och terrorism.

Nu har P3 Nyheter fått tag på uppgifter som visar att det jobbas för att ändra om inriktningen av övervakningen. Det är inte längre terrorister, människohandlare och drogsmugglare som är i skottlinjen. Det är hela Sveriges befolkning. Det skall räcka med minsta småsak för att du (och alla du har kontakt med), skall få privatlivet helt sönderslitet. Givetvis fokuserar man nu på att det är barnen som skall skyddas mot grooming, men det visar ändå med all önskvärd tydlighet att övervakningslagar utökas allt längre.

Det märks även tydligt att lögner (eller iaf. missvisande formuleringar) används för att motivera utökningen. I Svenska Dagbladet kan man läsa följande:

Det kan handla om en förälder som polisanmäler att det finns en nakenbild på deras barn på nätet. Då måste polisen svara: ”tyvärr, trots att ni har ett ip-nummer så kan vi inte göra något”, säger Johan Linander.

Om det handlar om nakenbilder på barn, så används gällande barnporrlagstiftning ganska raskt, och innehållet tas ned oerhört snabbt så fort en operatör får reda på det. Polisen måste inte alls svara ”tyvärr, trots att ni har ett ip-nummer så kan vi inte göra något”.

Observera: Det handlar inte om fildelning. Jerlerup skriver helt strålande om det hela, läs hans bloggpost!

Andra bloggar som skriver om detta:

Jag hoppas verkligen att fler vaknar snart och inser vansinnet i det som är på väg att ske. Är man inte under brottsutredning ska man få ha sitt privatliv i fred (och det innebär att det inte skall vara under övervakning).

Trackbacks/Pingbacks

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna