”Äh, mig får de gärna övervaka”

Ja, den där rubriken är en fras jag har hört oftare än sällan.

”Jag har inget att dölja, vill dom snoka på mig så får de väl göra det”, följt av ett skratt, är ofta responsen när man talar med folk om övervakning av kommunikation.

Om man till att börja med bortser från att det är fel – folk har nämligen saker de vill hålla för sig själva, eller välja vilka de delar med sig av det till – så är det en förbaskat egoistisk syn på företeelsen. Låt oss låtsas att personen som yttrat den ovanstående frasen verkligen inte har något att dölja… Då kvarstår en helsikes massa fler människor i Sverige.

Människor som skriver till sina kontakter om privata ämnen. Väldigt privata ämnen. Människor som diskuterar rädslan kring att komma ut som homo-/bi-/transsexuell (eller vilken variant det nu må vara), människor som diskuterar politiska ståndpunkter. Människor som delar med sig av känslig, eller till och med hemligstämplad, information om missförhållanden till journalister. Människor som pratar om allvarliga sjukdomar med vänner de litar på. Människor som diskuterar sina religiösa tankar eller etniska rötter.

Låt oss låtsas som att du aldrig kommunicerar ut något känsligt till någon du känner (det gör du), skall inte andra få göra det utan att statens övervakningsmaskineri är och nosar i det? Även om du litar på att ingen nu kommer att missköta sig kring den insamlade informationen (det sker redan), litar du på att ingen kommer att göra det i framtiden? Är informationen väl lagrad så finns den tillgänglig.

Redan nu skickas lagrad övervakningsdata utomlands. Och i England har GCHQ sparat enorma mängder bilder från privata videosamtal. GCHQ är Englands motsvarighet till FRA, de som övervakar här i Sverige. Men, det är såklart otänkbart att något sådant skulle ske här, eller hur? Och, du har ju ändå inget att dölja, right? Skit i andra, du struntar så klart i vem som tar del av det du säger/skriver (vad det än må vara).

Under min skolgång tog vi upp hur Stasi övervakade medborgare i Östtyskland. Man talade så klart om hur hemskt det var för alla att vara övervakade – för hemskt är just vad det är.

Men så införs ett långt mer kraftfullt verktyg här i Sverige (och i många andra länder med), och de flesta höjer inte ett ögonbryn.

Det är, i mina ögon, förbannat läbbigt.

9 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna