Det här med modeblogghysterin…

Överallt skrivs det om de så kallade ”modebloggarna”, de där som i regel drivs av en ung tjej och som har lyckats få en enorm läsarskara. Visst, det är verkligen kul att de har lyckats nå fram till en publik och jag beundrar verkligen det driv som en del av av dem har, men jag irriterar mig verkligen på etiketten ”modeblogg”. Inte generellt sett så klart, men när den appliceras på bloggar vars huvudinriktning är långt ifrån mode.

Det är självklart att det finns en del bloggar i Sverige som verkligen berör mode, många av dem är väldigt seriösa och innehåller material som går lite på djupet. Flera av de bloggar som hamnat i rampljuset under etiketten ”modeblogg” borde inte få den klassificeringen, enligt mig. Oftast så är innehållet i bästa fall av typen ”de här kläderna har jag på mig idag”.

Hur kommer det sig att dessa bloggare har lyckats få beteckningen ”modeblogg” på sina alster egentligen? Det finns bloggar där mode verkligen står i centrum, det är kring det bloggen kretsar. Där är det också självklart logiskt att de får etiketten modeblogg. Rozamoda och Manolo är två exempel på modebloggar, där den sistnämnda absolut väger in tyngre, enligt min åsikt. Någon som har pejl på ifall det finns en kvinnlig motsvarighet till Manolo förresten?

Vad är det som gör att bloggar av den tidigare nämnda typen lyckas attrahera en så stor publik? Och framför allt, hur ända in i skogen har de lyckats få benämningen ”modebloggar” när det eventuellt moderelaterade innehållet inte helt sällan utgör en försvinnande liten del av innehållet? Är det på sitt sätt inte lite illa att ett så stort intresse finns för vad en viss bloggare har haft på sig för päls, jämfört med den till synes fullständiga avsaknad av intresse för saker som kommer att påverka hela livet för samma läsarskara?

Eller är det så att jag helt enkelt bara är ett gnälligt as nu? Det är inte min mening, jag är bara rejält nyfiken på orsakerna. =)

5 kommentarer

 • Jonas Kac says: 2009-01-27 00:11

  I många fall tror jag att folk faktiskt vill veta mer om personen än om själva ”stämpeln” som bloggen har. Det får dem att identifiera sig, och därmed identifiera sig med ”modet” som bloggen representerar.

  Närheten är alltså det som får folk att dra sig till sånna bloggar som du tycker inte är det de utger sig för att vara 🙂

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-01-27 01:44

   Tjenare Jonas! =)

   Jo, att en stor del av besökarna på något sätt identifierar sig med de bloggar de läser låter ju inte alltför främmande precis. Ändå är jag lite förvånad över att ytlighet premieras på så många sätt i samhället.

   Sedan kvarstår också frågan om hur bloggar som inte behandlar mode (annat än i ytterst förbigående småposter) ändå kan lyckas med att få stämpeln ”modeblogg”. Har du någon idé där?

   • Jonas Kac says: 2009-01-27 10:45

    Jag håller inte riktigt med i det du säger om ytlighet. Jag tycker snarare att det är öppenhet, och att det är det som premieras. Att de berättar som sina dagliga erfarenheter är något som gör att de kan identifiera sig med bloggaren. Därför ökar intresset.

    Däremot så kan jag inte svara på varför de får stämpeln modeblogg, eller vad det nu blir för stämpel. Men i min naivitet så tror jag att det beror på att de faktiskt, emellan sina inlägg om annat, har inlägg som hanterar ämnet och då gör det på ett bra sätt.

 • Dzelila says: 2009-01-29 11:09

  Ja vi ses definitivt ikväll. Jag drömde om dig inatt! Drömde att min blogg blev virusinfekterad och det spred sig till hela datorn. Och så klart Kristoffer to the rescue haha. Men du tog bort hela antivirusprogrammet så jag var inte jättenöjd med din insats =P

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-01-30 19:10

   Ooh, inte varje dag man får höra frasen ”jag drömde om dig inatt” 😛

   Tar det som en komplimang. Att jag tog bort antivirusprogrammet måste helt enkelt ha berott på att det var rätt att göra, min awesomeness kan vara lite bländande ibland 😉

   För övrigt så var ju kvällen kungligt trevlig!

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna