Du kan inte ana hur galen den här varningen för Coca-Cola är

Hittade en uppåt väggarna galen ”varningstext” om Coca-Cola som glatt delades på Facebook och bestämde mig för att slita den i stycken. Inga delar är bortklippta eller redigerade, de citat du ser bygger upp hela den galna texten.

Mellan citat-blocken har jag bidragit med lite klargöranden, komplett med källhänvisningar som kan återfinnas i slutet av texten.

Jag kan så klart har gjort missar eftersom jag haft begränsat med tid för mitt djupdykande. Hittar du något som är galet i mina bitar får du gärna lämna en kommentar.

Fosforsyran gör att du inte spyr av Cola. Du hade spytt av de tio teskedarna socker upplösta i Cola om det inte var fosforsyra i. Fosforsyran håller spyan inne. De farliga ämnena stannar i din kropp. Ett glas Coca-Cola motsvarar FEM SOCKERVADD!

Nej. Fosforsyran är inte till för att hindra en från att spy. Det är till för smaken [1]. Man spyr inte av tio teskedar socker. Testa själv. Vidare är det mindre fosforsyra i Coca-Cola än i motsvarande mängd apelsinjuice [2].

”Ett glas” är ett väldigt luddigt mått, likaså ”fem sockervadd”.

Om man utgår från sockervadds-måttet:

 1. En sockervadd har ungefär två matskedar socker i sig [3].
 2. En matsked socker motsvarar ca 12 gram [4].
 3. Ett ”glas” skall alltså innehålla ca 120 gram socker (5 x 2 x 12g).
 4. 100 mililiter Coca-Cola innehåller 10,6 gram socker [5].
 5. Efter drygt elva deciliter Coca-Cola så har man fått i sig ca ”fem sockervaddar”. Mer än en liter. Det är ett väldigt stort glas…

Om man utgår från teskedsmåttet:

 1. Tio teskedar socker motsvarar ca 36 gram (samma källa som punkt två ovan)
 2. Detta motsvarar lite mer än ”en sockervadd”).
 3. Detta motsvarar sockermängden i en 33 cl-burk Coca-Cola.

Coca-Cola innehåller socker. Någon som är förvånad?

Lever tar smällen och omvandlar allt socker till fett efter bara 20 minuter (insulin gör så, där därför diabetiker blir tjocka).

Nej, allt socker blir inte fett efter 20 minuter. Kroppen fungerar inte så. Socker omvandlas inte till fett. Energiöverskott i kroppen kan däremot omvandlas till fettpåbyggnad, men det krävs mer än 20 minuter för att bygga på fettdepåer på något sätt som spelar den minsta roll.

När det varit ett långvarigt överskott av socker så har levern fyllt upp sig med glukos och först då så övergår levern till att använda det lagrade glykogenet [6] för att utsöndra fettsyror i blodomloppet [7]. Dessa används i sin tur för att lagra fett i kroppens depåer.

Men levern klarar inte att bryta ner sockrer och släpper igenom en del av det ändå. Adenosinreceptorerna blockeras för att förhindra att man blir berusat dåsig, blodtrycket stiger och pupillerna vidgas. Bloodtrycket stiger ytterligare när koffeinet helt upptagits. Kroppens dopaminproduktion ökar och man känner sig lyckligare. Heroin fungerar likadant.

Koffein (inte socker) binder till adenosinreceptorerna och gör en pigg [8].

Koffein stressar även kroppen, det är detta som bidrar till den uppiggande effekten. Det är därför folk dricker exempelvis kaffe. Koffein bidrar även till att dopamin utsöndras. Att andra preparat kan ha liknande effekter är totalt irrelevant. Som exempel: Anandamid [9], ett ämne som återfinns i choklad, bidrar även det till utsöndrandet av dopamin. Samma ämne återfinns i cannabis. Det gör inte att man skall jämställa choklad med vare sig kokain eller cannabis.

Fosforsyran ökar upptaget av kalcium, magnesium och zinc i tarmarna vilket leder till supermetabolism en timme efter att man druckit ett glas Cola. Ämnena tas från andra viktiga kroppsfunktioner (skelett, hormonbalanser och så) och allt sköljs ut med pisset, vilket också tar med sig mer än vätskemängden Coca-colan du drack innehöll.

Vänta nu… Tarmen skall alltså ta upp mer kalcium, magnesium samt zink från ”skelett, hormonbalanser och så”? Tarmarna kommer inte åt skelettet. Tarmarna tar inte upp något av ämnena från ”hormonbalanser”. Åter igen: Kroppen fungerar inte så, och av allt att döma har skribenten inte en susning om läget.

Vidare: Fosforsyran minskar, inte ökar, upptaget av både kalcium [10] och magnesium [11] i tarmen. Det finns studier som styrker att ett dagligt intag av Coca-Cola kan leda till minskad bendensitet i höftbenet hos äldre kvinnor, men ej hos män [12]. Man har även kunnat visa att det inte handlar om att man gör sig av med kalcium genom urinet [13].

Koffein är vätskedrivande först i betydligt större mängder än vad normal konsumtion av Coca-Cola ger [14].

Tankar som fraktar Coca-Cola måste uppfylla samma krav som de som fraktar frätande syra.

Nej. En del av frakterna med koncentrerade ingredienser måste det däremot. Men, det som hamnar i flaskorna till konsumenten är oerhört utspätt. Just syrafasta tankar, behållare och rör används även just för att hålla livsmedel rent från föroreningar som annars skulle kunna utsöndras från exempelvis plastkärl.

Coca-Cola innehåller
kolsyrat (kran) vatten, E150D, E952, E951, E338, E330, Aromas, E211.

Det finns lite problem med denna lista, exempelvis att E951 (aspartam) inte finns i vanlig Coca-Cola (endast ligth-varianterna). Men, jag går igenom samtliga ämnen nedan ändå.

E150D – färgämne; ammonium sulfat. Ammoniak…

Mer känt som: Karamelliserat socker [15]. Ammoniak? Nej.

E952 – Sodium Cyclamat; syntetiskt socker, 200 starkare än socker. 1979 lyftes förbudet som sattes tio år tidigare när ämnet gav råttor cancer i urinblåsan. Ingen vet varför förbudet lyftes.

Till att börja med, det är 20 till 40 gånger sötare, inte 200. Man vet mycket väl varför förbudet hävdes. Skälet att förbudet hävdes var att inga risker kunde påvisas vid normal konsumtion [16].

E950 – ”Acesulfame Potassium”, också 200 ggr sötare än socker. Stör ut nervfunktioner och ska inte drickas av havande kvinnor eller barn.

Det här är 200 gånger sötare än socker (vad nu det spelar för roll). Det har bedömts säkert både för havande kvinnor [17] och för barn [18].

E951 – Aspartam, sockersubstitut; kemiskt instabilt. Vid höjd temperatur bryts aspartam ner till metanol och fenylalin. Du blir oåterkallelikt blind av bara lite metanol men riskerna ökar också markant för ms, hjärntumörer, depression, ms, tuberkulos etc.

Aspartam, den ”ständiga boven”… Nej. Fel. Falskt [19].

E338 – ”Orthophosphoric Acid”; förutom att man blir törstig av det är det bra att framställa plastfilm och syntetiskt glas mm med. Ögonskydd och handskar rekommenderas vid hantering och det ska ej drickas.

Nu skall vi inte blanda samman de olika typerna här. Den typ man använder till mat är inte densamma som man använder till industribruk [20]. Sorten för användning i föda skall inte drickas i ren form, det skall inte heller ättiksyra göras. Inte heller det följande ämnet skall konsumeras i koncentrerad form.

E330 – Citronsyra. En form av konserveringsmedel.

Ja. Det stämmer. Det används även för sin smaks skull [21]. Att något är ett konserveringsmedel gör det inte farligt.

Aromer – ”hemliga smakämnen” har visat sig vara låga doser kokain. Under gränsen för att vara olagligt men ändå en ingrediens.

Aromer? Ja. Hemligt? Ja, det är lite det som är Coca-Colas affärshemlighet. Innehåller det kokain? Nej [22].

E211 – Sodium Benzoate; antibakteriellt och hämmar svamptillväxt. Ger Parkinson och är farligt för astmatiker.

Hämmar bakterie- och svamptillväxt? Yep. Ger parkinsons? Nej [23]. Har man allergier eller sjukdomar finns det många produkter man kan behöva undvika, nötallegiker bör exempelvis lämpligen undvika nötter.

Så Coca-Cola ÄR en mild cocainlösning i en kemiskt instabil coctail, en sockerbomb.

Nej, det är inte en kokainlösning. Nej, det är inte en ”kemiskt instabil cocktail”. Det är däremot sockerrikt.

Tänderna är kanske det sista man ska vara orolig för (fast vill man få bort fläckar på kromade bildelar eller rengöra motorer eller bli väck insektsangrepp på sina grödor som de gör i bl a Indien, eller tvätta bort blodfläckar är det toppen! Använd dock handskar och glasögon).

Det finns flera matvaror man kan använda till allt möjligt. Bakpulver fungerar fint som fläcklösare och för att få bort fastbrända maträtter. Citron går att använda till kalkavlagringar och som rostlösare. Handskar och glasögon behövs ej.

Diet Coke, eller Coke Zero är en nervgiftsbomb eftersom sockret ersätts helt med aspartam.

Aspartam är inte ett nervgift. Det är ett sötningsmedel [24].

Så använder man Coca-Cola på rätt sätt – som insektsbortagare eller för att ta bort korrosion på bilbatteripolerna är det toppen.

Det är inte det primära användningsområdet, men det fungerar till sådant med. Det är dock bättre att använda produkter som faktiskt är avsedda för sådant.

Det ska inte drickas.

Jo. Men det skall inte överkonsumeras. Inte ens vatten skall överkonsumeras.

Gillar man inte Cola kan msn ju alltid ta Redbull (cola med tjurpiss) eller någon annan ”energidrycker”.

Tjurpiss? Red Bull innehåller inte urin från tjurar, inte heller innehåller det cola. Men javisst, Red Bull är en alternativ produkt.

Eller varför inte äta sex sockervaddar istället? Skölja ner med lite myggmedel??

Sex sockervaddar? Enligt inledande uträkning blir det 144 gram socker… Lite i överkant, men visst, mumsa på. Gör det inte till en vana bara. Myggmedel är inte avsett för oral konsumtion, varför det också bör undvikas att förtäras.

Så, vad kan man lära sig av detta? Lämpligen att; bara för att någon delar någon ”läbbig” varning på Facebook, via mail, bloggar eller liknande, så är det inte sant.

Läs på först, dela vidare sedan.

Källor:

(Ja… Jag vet att bloggpostens titel är lite ”buzzfeedig”. Jag var tvungen 😉 )

7 kommentarer

 • Jaana Tengman says: 2016-09-05 18:47

  Läser just nu ett kapitel på engelska om Coca-Cola och frågade eleverna om vad de visste sedan tidigare om Coca-Cola. Att drycken inte är bra, sa flera elever på olika sätt. Jag slängde till dem lite av kritiken som har florerat i olika medier kring drycken, men ifrågasatte också om någon har jämfört olika läsksorter till olika användningsområden eller om man bara har använt just Coca-Cola. Jag tackar dig för att du har tagit dig tid till att faktiskt ta fram fakta kring innehållet i Cola. Den här ska jag läsa högt i morgon för mina elever. Kritiskt tänkande är alltid bra.

  • Kristoffer Forsgren says: 2016-09-05 23:29

   Kul att höra att posten kommer till lite nytta! Det var rätt så festligt att se vad de där virala varningarna hade rätt i, och det landade mer eller mindre i att det enda som var rätt var Coca Cola innehåller mycket socker och att det inte är nyttigt…

   Hoppas att eleverna uppskattar högläsningen och att det kan öppna ögonen för att alla varningar som sprider sig kanske inte är sanna.

 • Jens says: 2017-11-15 05:01

  Coca Cola har ett ph-värde som kamufleras mycket av kolsyran,sockret o smakämnena.Detta märks mer när drycken är ljummen o kolsyran gått ur drycken.Fosforsyran är dåligt både i apelsinjuice o Cola bättre m färskpressad apelsinjuice då o skippa colan som egentligen bara har ett existensberättigande o då i glasflaskan smakämnena är väl sammansatta det kan vara gott o det finns ”fin cola” från mindre bryggerier som han Johan ” Matgeek”på youtube pratar sig salig om m annars är Cola mest negativt i sitt innehåll o som sagt prova att dricka den ljummen o okolsyrad smakar som syrlig söt mild vinäger tyvärr.

 • Anette Klang says: 2018-11-11 11:26

  Gällande Aspartam m.fl sötningsmedel: Det farliga med sötningsmedel är att de lurar kroppen. Det smakar sött men bryts inte ner av insulin. Dock reagerar kroppen med att frigöra insulin pga den söta smaken. Det gör att kroppen kommer i obalans och vill ha socker för att balansera upp insulinet och man blir sötsugen. Det är därför dessa vid stor konsumtion kan leda till diabetes. Så om man nu ska dricka Coca-Cola så drick inte lightversionerna! Och jag håller med: ingen läsk är nyttig! Vi konsumerar helt enkelt för mycket socker! Svenskarna äter mest godis per person i hela världen!

 • Anette Klang says: 2018-11-11 11:32

  Alla ämnen i kroppen har ett livsfönster. För lite gör oss sjuka och det gör för mycket också. Därför är inte svenskarnas intag av fosforsyra nyttigt, även om fosfor är en nödvändig beståndsdel för skelettet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9m8GrW/forskare-du-kan-do-av-fosfor-i-maten

 • Laila says: 2019-05-16 18:25

  Bättre inte dricka söt och inte äta godis alls och hjälpa andra från detta slaveri. Enda drickan dom ska drickas är vatten inget annat

 • Laila says: 2019-05-16 18:29

  Om vi får socker och kaffien och sötnings medel olagligt tillsammans med skräpmaten så kan alla svenskar leva nyttiga liv min logik är smakar det gott så är det ej bra. En anna lösning stoppa problemet från början till exempel skräm barnen med bilder på resultaten av socker och fett och lär dom hata det

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna