Efter 24 hour business camp

I fredags kväll kom jag hem ifrån 24 Hour Business Camp, skälet att jag inte skrivit om det tidigare än nu är enkelt – Jag har varit helt utslagen. Det har varit en skön sorts utmattning däremot.

Man kan sammanfatta dagarna på 24hbc med ett enda ord; ”underbart”. För det är verkligen så det var. Visst, det var lite skevt att vara på ett så avslappnande ställe som Yasuragi för att jobba, men samtidigt bidrog förmodligen stället till den stämningen som uppstod. Det hade ju trots allt sina fördelar att kunna friska upp sig med att ligga i en ångande varm källa utomhus och se det ljusna på morgonen samtidigt som stora snöflingor sakta föll över landskapet… =)

Första kvällen ägnades åt trevligt minglande, något som ledde till att tankarna fick fritt spelrum och vilda affärsidéer uppstod ur den kreativa yra som växte fram. Visst, alla var ju inte precis helt realistiska, men det hade ändå varit kul att se några av dem genomföras.

Det visade sig också att det hade blivit ett lite annat läge med rummen än vad som var sagt från början. Från början hade det gått ut information om att vi skulle få dela på rum, men det visade sig att varje person fick ett eget. Inte precis så att jag hade något emot det, rummen var härligt minimalistiska i sin japanska utformning och jag måste säga att det var länge sedan jag sov i en så skön säng.

Arbetsdygnet

Morgonen efter, det vill säga på torsdagen, var det dags att mjukstarta med lite bad och sedan hugga in på frukostbuffén, man började kunna ana spänningen inför startskottet vid klockan tolv. Innan dess skulle det vara lite presentationer, så vi var tvungna att vara på plats vid elva. Uppvärmningstimmen gick fort och till slut började Ted räkna ned till start.

Internetuppkopplingen

Innan detta så hade det varit en lite orolig stämning, det diskuterades nämligen ifall vi skulle vara tvungna att ge oss av ifrån Yasuragi, något som verkligen skulle ha varit trist. Skälet var internetuppkopplingen. Förmodligen hade det interna trådlösa nätet inte riktigt varit byggt för att ta hand om 90 uppkopplingar från samma ställe i byggnaden, fullt begripligt. Det som då hände var att alla som hade 3G-uppkoppling gick över till den.

Resultatet lät inte vänta på sig: Vi sänkte mer eller mindre mobilmasten. Det gick inte att ringa, tack vare att så många var uppkopplade, dessutom var själva uppkopplingen i sig väldigt skakig eftersom den stackars masten helt plötsligt blev överbelastad. Jardenberg lyckades få tag på en Telia-boss i Thailand, varefter mobilnätet ute vid Hasseludden blev omhändertaget av personal från Telia. Hur som helst så löste sig problemen med internetuppkopplingen, vilket onekligen var ganska skönt. Det hade blivit rätt jobbigt för oss annars… =)

Arbetet

Vi satte direkt fart med utvecklingen, till att börja med satt jag och brottades med xHTML och CSS, några delar tog längre tid än jag först hade väntat mig. Tråkigt nog visade det sig att den dator jag hade fått med mig för att köra Visual Studio på vägrade att låta mig installera rätt saker. Installationsprogrammen påstod att jag endast hade en enklare version, vilket inte stämde. Jag försökte ominstallationer, reparationer, omstarter och allt annat jag kunde tänka mig att det berodde på. Det hjälpte inte ett dugg. Kändes lite dumt att på grund av en sådan ”struntsak” vara förhindrad att ge sig på backend-kodandet.

Det borde vara så att det enda kravet som ställs av ens dator för att kunna utveckla är att den kan redigera textfiler. Tråkigt nog fungerar det inte riktigt så i Microsofts utvecklingsvärld alltid…

Folket


Foto av zackrisson

En av de stora delarna som bidrog till den trevliga stämningen var så klart folket. Många hade man snackat med tidigare, oftast då via Jaiku. En del hade man lärt känna lite grand via Twitter eller andra nättjänster innan 24hbc. Det var så klart kul att träffa alla dessa personligen. Det skulle ha varit trevligt att ha haft lite mer tid över så att man hade kunnat umgås mer med de andra personerna, men något säger mig att det kommer att komma fler tillfällen att träffas. Om inte annat så fortsätter man ju säkert att ha kontakt via nätet.

Efterspelet

När arbetsdygnet hade nått sitt slut och alla fått sin sista mat samt blivit fotograferade av pressen så började bussarna mot centralstationen lämna Yasuragi. Jag satt och snackade med bland annat Anton och Peter, vi skojade lite om att det bara fattas att man hamnar på ett tåg där det finns skrikiga barn, detta visade sig så klart vara det läge man sedan hamnade i. Inte vidare kul, men å andra sidan somnade man gott hemma sedan. På stationen blev det ett stort ståhej av farväl, Nikke var fortfarande glad sedan tillställningen och vi alla verkade redan se fram emot nästa sammankomst.

Mediabevakning

Media visade stort intresse för 24 Hour Business Camp, nedan följer lite av vad som har skrivits:

Det finns så klart även flera bloggare som har skrivit om 24 hour business camp: Jardenberg skriver att det är det bästa han har varit med om, Mymlan lyfter fram vad hon tycker om några av tjänsterna, Young Minds listar favoriter de med och The Next Web skriver även de om 24 Hour Business Camp. Sedan håller jag med Hjalmar om att en av faktorerna till att det blev så bra som det blev var just att det inte var så kommersiellt.

Läs också vad andra bloggare har skrivit om 24 hour business camp eller vad mikrobloggarna skriver om eventet.

Toppbilden är fotad av Anton.

3 kommentarer

 • Adam Abenius says: 2009-01-25 19:56

  Fräscht! Jag har sagt det och jag säger det igen, jag är och var avundssjuk…

  Många fräna idéer presenterades, samtidigt som det var några stycken som jag inte riktigt tyckte höll den ”standard” som en sådan här get-together borde föda 🙂

  Hatten av för nextmakers.com, riktigt cool idé.

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-01-25 20:27

   Jo, det bubblade ju av idéer och kreativitet på det där stället 🙂

   Hittade du några särskilda favoriter i skaran? Vore kul att veta vilka du föll för.

   Kul att du diggade idén med Nextmakers! =)

 • David Svensson says: 2009-01-25 23:15

  Bra sammanfattning! Jag håller med dig om att man skulle ha haft mer tid för att prata med de andra, speciellt efter arrangemanget försvann folk lite för fort ifrån stället. Men det lär komma fler tillfällen misstänker jag.

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna