Ett inlägg i Hers-debatten

Det här blev inte publicerat förra måndagen på grund av strul med en plugin på bloggen, så det får komma nu i stället. Har en mer ”teknisk” genomgång på G med…

Kosttillskott. Ett ämne som lätt får folk att tända till (se bara på denna post för bevis på det), kanske inte lika mycket som när man diskuterar olika dieter eller ”trend-intoleranser”. Men ändå.

Det är också ett ämne som är intressant att följa, av många olika anledningar. Tar jag själv någon form av kosttillskott? Yes. Primärt proteinshakes som mellanmål, och ibland aminosyror. Innan vissa träningspass kan jag hinka i mig något koffeinrikt ifall jag är lite väl mentalt trött. Inget av dem har magiska effekter.

Nu har det blivit ett väldigt ståhej kring ett kosttillskott jag egentligen knappt vill nämna vid namn, men det kallas ”HERS”. Vad är då detta? I korthet: Ett piller med lite vitaminer, antioxidanter och bakteriekultur. En förpackning räcker en månad och kostar 400 kr. Fyra hundra kronor.

Det marknadsförs med texter i stil med:

Hur låter det med bidrottninggelé som bara drottningen i kupan är fin nog att bruka, bönor som Aztekerna likställde med guld i sina skattkammare eller den finaste delen av ett exklusivt vin?

Då måste det ju såklart vara jättebra? I korthet: Nej. Kan det ha placeboverkan? Absolut. Men någon konkret faktiskt påverkan? Nej. Är priset per månad högt? Ja.

Kloka poster skrivna av andra i ämnet (läs dem):
– http://www.sannalundell.se/2017/04/23/apropa-systerskap-och-kosttillskott/
– http://www.politism.se/x/story/vem-drommer-inte-om-ett-piller-som-kan-gora-en-pigg-balanserad-och-vacker/#post-50571

När jag snappade upp ståhejet för en tid sedan så ledde det mig till att lyssna på Hers-skaparnas podcast, för att få höra deras sida av reaktionerna. Deras tongångar gjorde mig mest irriterad. Bland annat verkade de vika in på linjen att det hela handlade om någon sorts ”systerskap” och att tjejer/kvinnor ju var tvungna att stödja varandras satsningar. Underförstått: De som inte stödjer oss är emot att kvinnor skall få lyckas.

Efter detta läste jag ett ”försvar” från Amanda, en av skaparna till Hers, på hennes Instagram-flöde, vilket mest gjorde mig än mer irriterad på tongångarna. Saxar ett par godbitar ur det nedan.

Kosttillskott för män är det ingen som säger något om, till exempel allt proteinpulver för att bygga muskler, men nu när det finns ett kosttillskott för bara oss kvinnor så ska det såklart hackas på. Inte bara av män, utan också av kvinnor.

Proteinpulver är till att börja med inte något ”för män”. Inte heller marknadsförs det som någon mirakelprodukt, utan just som ”här är behändigt extra-protein som underlättar återuppbyggnad efter träning”. Proteinpulver gör inget magiskt – men det gör det som påstås.

Som Jenny Strömstedt i krönikan ovan – hon hade så klart kunnat skriva om alla kosttillskott när som helst, men väljer att göra det nu när det kommer ett bara för kvinnor.

Nej. Hon väljer att göra det när det kommer ett som marknadsförs hårt av två mediaprofiler – på ren bullshit – och är sinnessjukt dyrt. Här kan du läsa Jenny Strömsteds krönika, det är inte ens en vidare hård kritik mot Hers.

Det är en märklig tid. Det enda som spelar roll för mig är alla hundratals kommentarer om vad för effekt Hers har gett er. Det blir jag väldigt glad av, hormonkänslig som jag är. Så länge det funkar för er och mig så är jag glad. Och otroligt stolt över vår produkt.

Ja, svinmärkligt att folk reagerar på ett ”mirakelmedel” som kostar 400kr/månaden och där all marknadsföring bygger på hörsägen samt kunders påståenden. Hemskt nog är det också så att bara för att en person säger att något haft en viss effekt, så behöver det inte ha något orsakssamband. Ponera att någon har influensan och sedan gosar mycket med sina kattungar innan denne blir frisk. Om personen efter detta skulle säga att influensa botas av att kela med kattungar – så tror jag inte att så många skulle ta personen på allvar. Men när det gäller sådana här preparat så skall man göra det?

Har ingen aning om Jennys recept på att vandra i naturen, sova jättemycket och jobba mindre hjälper bättre, men det verkar ju också bra såklart, om man har den möjligheten. Själv sitter jag här och ammar min sju dagar gamla bebis och har lite svårt både med sömn och promenader i skogen.

Stress och sömnbrist har båda negativa effekter på hälsa – både fysiskt och psykiskt. Det är något som är vetenskapligt fastslaget. Har svårt att se hur Hers råder bot på sömnbrist eller stress.

Det är kanske skaparnas attityd kring det hela som jag stör mig på – att det hela lite halvt antyds ha ”magiska” egenskaper eftersom de har fått höra så många lovord från konsumenter, samt att kritik viftas bort med någon sorts offerkofta i form av kritik endast skulle komma eftersom folk vill ge sig på kvinnor.

Så visst. Man kan lägga ut 400 kr/mån på det här och åtnjuta lite hipp livsstils-känsla och placebo-effekter. Eller så kan man se till att hålla en varierad kost, vilket kostar cirka noll kronor extra i månaden.

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna