Ge ett mikrolån via Kiva!

Jag har i drygt två år sysslat med utlåning av pengar via tjänsten Kiva. Grundtanken är att många tillsammans går ihop och lånar ut pengar till en person eller grupp. På så sätt tar varje person som lånar ut pengarna en väldigt liten risk, och den som lånar kan ändå få ihop en summa som kan räcka till att reparera taxibilar, köpa in mer boskap eller vad det nu kan vara för något. Minimibeloppet för en utlåning är 25 dollar, cirka 170 kr.

På så sätt bidrar de som lånar ut till att företagande och tillväxt kan ske där personer annars förmodligen skulle ha det svårare att få fart på sin verksamhet.

Så, vad tjänar man på de utlåningar man gör då? Inte ett dugg. Det handlar inte om det. Jag har aldrig tänkt tanken ”synd att man inte får ränta på pengarna”. Som jag ser det är det hela på många sätt bättre än att bara donera. Det finns så klart situationer där det är vettigt med, men genom att låna pengar så tror jag att den som tar emot pengarna blir mer benägen att lyckas.

Det är inte heller en garanti att man får igen pengarna, men hittills har alla mina lån blivit återbetalda som de skall och då är jag ändå uppe i 24 stycken. Ta gärna en titt på min långivarsida hos Kiva.

Jag kan på alla sätt och vis rekommendera Kiva! Har du några som helst frågor besvarar jag dem mer än gärna i kommentarerna.

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna