Inspiration och kopior, var går gränsen?

Varje dag så läser jag de flesta av mina vänners bloggar via Google Reader, ibland dyker det upp inlägg som får mitt huvud att jobba vidare lite. Idag var det Malin som fick mig att börja tänka lite med hennes senaste post som berör det där med inspiration kontra rena kopior, i det här fallet bland annat angående utseendet på bloggar.

Det är ju ett lite luddigt område egentligen, det där med var man ska dra gränserna. Visst, i vissa fall kan man ju utan tvekan säga att något är en kopia, men då vill det till ganska mycket enligt mig. Visst, jag har sett fall där material verkligen varit rena kopior (vid ett tillfälle kopierades utseendet på min sida Gate 303 rakt av till exempel), men i många fall har det snarare rört sig om just inspiration.

Att säga att folk är ”ondskefulla kopierare” för att de väljer att kategorisera sin sidomeny på ett logiskt och organiserat sätt är lite att ta i, tycker jag. Ska man spetsa till (och bredda) det resonemanget så kräver det att personen som blivit ”kopierad” var den första som kom på [vad det nu var som blev kopierat] samt att det dessutom är unikt på något sätt.

Drar man det så hårt så tycker jag dessutom i så fall att man egentligen också skulle kunna börja gnälla lite på de som använder sig av färdiga blogg-mallar. Jag menar, allt de gör är ju att ändra lite färger och bilder (i bästa fall). Den underliggande strukturen finns ju ändå där, den som styr själva layouten.

Känns skönt att tillhöra de som bygger sin bloggs utseende från noll och ingenting (med undantag från en färdig textur)… =P

Var går gränsen mellan att kopiera och att låta sig inspireras egentligen?

8 kommentarer

 • Jens Törnell says: 2009-03-05 18:03

  Det jag är mest förvånad över är valet av dina bloggar du har på Google Reader.

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-03-05 22:07

   Jag har för närvarande över 100 källor tillagda i min Reader, med ett milt sagt brett spann av innehåll. Det är ett ganska vidlyftigt spektra av bloggar som ryms där med andra ord… =)

   Vad är det som förvånar dig mer exakt, att jag läser mina vänners bloggar?

   Det går ju också att ställa sig lite lätt frågande till din kännedom om vilka källor (bland annat bloggar) jag har tillagda i Google Reader… =P

   • Anders Carling says: 2009-03-05 22:32

    Själv har jag uteslutande bloggar om hästar. Kanske ibland iaf.

    På det sättet kan jag upprätthålla min attityd som tuff-kobojsare som inte läser bloggar som har tjejbacieller. 🙂

   • Jens Törnell says: 2009-03-08 20:13

    Sist var det bloninbella. Känner du henne också, eller faller hennes artiklar bara dig i smaken? 😉

    • Nikke says: 2009-03-08 22:05

     Det är väl snarare udda att inte hålla reda på Sveriges mest lästa bloggare. Hon är otroligt duktig på det hon gör.

    • Kristoffer Forsgren says: 2009-03-08 22:12

     Nej, jag känner inte Isabella. 🙂

     Det är en aning svårt att lyckas missa det som har diskuterats kring den påstått dolda reklamen och anmälningarna, särskilt med tanke på att det har skrivits om den frågan i en hel drös med bloggar (och i andra nyhetsmedier med för den delen). Lyckades du missa det? 🙄

     ”Artiklarna” (om man nu ska kalla dem det istället för ”bloggposter”) faller mig inte särskilt mycket i smaken och är därför inte heller något jag har som standardläsning, jag får ut betydligt mer av andra bloggar. 🙂

     • mikaelf says: 2009-03-09 17:28

      ”Inlägg” använder jag, även om vissa inlägg liknar artiklar.

      • Kristoffer Forsgren says: 2009-03-09 19:41

       Själv velar jag oftast någonstans mellan ”poster”, ”bloggposter” och ”inlägg”. Kan vara delvis för att jag är lite skadad av engelskans ”blog post” kanske.

       Personligen får jag forum-vibbar av ordet ”inlägg”, vet inte om det bara är jag =P

       Kan det kanske vara så att nivån på det som skrivs spelar roll för vad som känns rätt?

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna