Könsbaserade offerroller

Huga, den där rubriken öppnar väl upp för en del skarp beskjutning. Jag tänker nu ge mig ut på den politiska korrekthetens tunna is och hoppa lite jämfota.

En viss förståelse för begreppet ”sarkasm” (samt förmåga att inse när detta används nedan) är att rekommendera, med hänsyn till blodtrycket. Såja, då kör vi!

På många ställen har man kunnat läsa det här om att vara ”offer” på grund av ens könstillhörighet, det vill säga att man per automatik skulle bli ett offer på grund av vad man har mellan benen. Jag har inte riktigt den synen på tillvaron, istället anser jag (och många med mig) att man är sin egen lyckas smed och att man helt enkelt skall bli bedömd utifrån vad man uträttar, något som gör ens könsorgan ganska betydelselöst ur det perspektivet.

Däremot finns det de som glatt tar tag i offerrolls-snuttefilten så fort de blir kritiserade (eller ibland till och med endast ifrågasatta), nu senast har jag sett detta hos Blondinbella. Hon skriver själv att hon är ”trött på att ständigt anklagas för dåld marknadsföring i bloggen”.

Jag skulle tro att de flesta av er som läser det här känner till att Blondinbella blivit anmäld för att ha dold reklam på sin blogg, något som nu vilt förnekas. Detta trots att det tidigare kommit ut dokument där det uttryckligen framförts att företag kan köpa blogginlägg och att Blondinbella, mot att få varor, kan skriva gott om företag samt att de skulle få sina varor väl synliga på bild med (det gäller även att ”råka nämna” företag i TV-sändningar med).

Snuttefilten kommer i form av meningen ”Det känns som om denna granskning inte skulle skett om jag vore en kille som bloggade och skrev om bilar, klockor eller verktyg”. Nejdå. Självklart skulle det inte skett. Det är ju otänkbart. Ett faktum är att så fort en tjej får kritik av något som helst slag så är detta endast baserat på att hon har ett kvinnligt könsorgan.

Killar däremot, de blir kritiserade på grund av vad de gör. Men med tjejer är det annorlunda. Där sker det på grund av könsorganet. Vidare är det ju också helt uteslutet att det kan tänkas bero på de brev som gått ut till företag…

Antagligen måste mötet på Konsumentverket sett ut något enligt följande:

– Ja, vi har ju fått in anmälan mot den där ”Blondinbella” med. Vi ska väl kanske ta och använda den som bottenlager i våra hamsterburar, precis som vi gjort med alla de andra anmälningarna vi brukar få in?
– Tja, jag har inget emot det. Vi har ju fått slut på tidningarna nu eftersom vi sagt upp alla prenumerationer tack vare den där finanskrisen.
– Men hörrni… ”Blondinbella”, låter det inte lite som att…
– Att vad?
– Ja, alltså… Att det kan vara en tjej?
– Jo, det har du ju rätt i. Kan någon av er som har en dator med sig kolla upp det?
(kort paus där man endast hör lite knappande från de som har sina Dell-laptops med sig)
– Visst är det så! Då måste vi ju undersöka!

Alla ni som tycker att det låter rimligt kan räcka upp en hand. Jag säger så klart inte att det är omöjligt att det går till såhär, men jag får väl lov att säga att jag tycker att det är högst osannolikt…

Jag hänger inte riktigt med på det där resonemanget. Går man ut med något som visar sig kunna vara olagligt så skall man väl också ta konsekvenserna av det, utan att gnälla om att man har någon sorts ”grupptillhörighet” och därför bara är ett offer? Kommer de som undersöker fram till att det inte kan bevisas att lagbrott skett så är det ju inte mer med det, men med tanke på vad som har skrivits utåt så får hon nog glatt finna sig i att bli undersökt (och bör inte heller gnälla över det), enligt mig.

Det finns så klart andra lägen då jag sett samma resonemang användas, men gemensamt för i princip sett samtliga gånger jag sett det är att det har varit tjejer som tagit till resonemanget. Är detta en effekt av vissa svängningar inom feminismen, eller är det bara ett bekvämt sätt att försöka friskriva sig på grund av en tillhörighet till en påstådd offer-grupp?

Varje person får stå för sina egna handlingar, svårare än så är det inte tycker jag. Vad man har för kön spelar ingen som helst roll.

Nu vill jag höra vad ni tycker i frågan. Är det rätt att använda sin könstillhörighet som en ”livboj” när man får kritik för vad man gör eller hur man beter sig? Vad tror ni är skälet till att folk gör så?

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna