Macbook Pro – Mitt bästa datorköp någonsin

Macbook Pro

För ett tag sedan bestämde jag mig för att min gamla trotjänare, en Powerbook G4 med en 12-tumsskärm, inte riktigt räckte till längre. Det hade den i och för sig inte gjort under väldigt lång tid, men jag fick verkligen nog. Min gamla PC orkade jag inte bry mig om längre (mer om det senare). Jag bestämde mig för att köpa mellanmodellen av Macbook Pro med 15-tumsskärm.

Roligt nog så lade min Powerbook av några timmar efter dess. Eller ja, den fungerade bara om man använde den med en extern skärm, den gick inte ens att starta i uppfällt läge eftersom det aktiverade den inbyggda skärmen. Försökte man få igång den inbyggda skärmen när datorn var igång så totalhängde den sig. Det var helt enkelt något fysiskt fel på den. Jag fick leva med det i ungefär 1½ vecka innan min nya Macbook Pro levererades tillsammans med den fräscha väskan från be.ez och det trådlösa tangentbord som jag spontanbeställde tillsammans med datorn.

Det är den bästa dator jag någonsin haft.

Jag hade självklart kunnat få en vanlig bärbar PC väldigt mycket billigare, men det känns inte som att jag slösat bort en enda krona. Det beror inte på att jag känner att jag ville ha en Mac bara för att det är ett ”tufft märke” (vilket jag fått höra några gånger), utan för att jag aldrig någonsin stött på en burk som andas lika mycket kvalitetskänsla. Allt ifrån aluminiumhöljet och hur locket hålls stängt av magneter till hur tangentbordet känns och hur stor trackpaden är tilltalar mig. För att inte tala om hur smart strömkontakten är… Alla stackare jag känner som har någon (mer eller mindre tokplastig) bärbar PC tvingas ha strömkontakter som kan bryta sönder datorn ifall man stöter till dem, här poppar kontakten ur utan att skada något.

Just det ja, glaset framför skärmen är också underbart. På alla datorer jag ser i butikerna är det en plastskiva som sitter framför skärmen, här är det glas.

Dessutom slipper jag oroa mig för virus eller annan sådan skit. Visst, det finns ett fåtal ”elaka program” (det finns ju till alla plattformar), men man kan nästan se systemet som fullständigt skottsäkert.

Ni som läser det här, gör er själva en tjänst nästa gång ni ska skaffa en ny dator, skaffa en Mac! Visst, är du en person som spelar mycket eller har behov av att använda ett program som bara finns till Windows (eller något annat operativsystem), stanna kvar i den världen. Men alla ni andra som använder datorn till surfande, skrivande, hantering av digitalfoton och liknande; ta klivet. Visst, de må kännas som att det svider lite i plånboken, men du får faktiskt vad du betalar för och du kommer att slippa en massa bekymmer och faror.

Nu ska jag sätta mig med burken i en mysig soffa och leta efter flygresor till något kul ställe.

17 kommentarer

 • Christian Bolstad says: 2009-07-15 17:33

  Kul att du är nöjd, de nya MBP är verkligen läckra! Jag kommer att behöva en ny bärbar snart och velar mellan Pro och Air, det är en inre kamp mellan ryggen och förnuftet.

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-07-15 20:17

   Air är ju trevlig om man har stort behov av en väldigt lätt burk, men det vetikatten ifall 13″ MBP inte är aningens mer robust utan att för den delen vara mycket mer klumpig =)

   Jag upplever att Airen är lite av en kompromiss

 • Ohlzon says: 2009-07-15 18:24

  Jag törs nästan påstå att det är ett vettigt alternativ även för de som spelar lite. Jag menar, en bärbar Wintendodator med snarlika prestanda är inte heller direkt gratis…

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-07-15 20:21

   Visst, för den som spelar lite då och då kan en bärbar dator med denna prestanda duga ett tag, men för de som verkligen spelar (det var dem jag åsyftade :)) så tycker jag att en Macbook Pro, eller någon annan bärbar dator, inte något vidare bra köp. Detta då främst på grund av att det är betydligt billigare att hålla en stationär dator uppdaterad i sin hårdvara än att med jämna mellanrum behöva skaffa en ny bärbar…

   Macen fungerar ju helt klart att spela på, men jag skulle inte kalla den en speldator =)

 • Johan says: 2009-07-15 18:49

  Låter som ett klockrent köp! Själv har jag varit Mac-användare sedan hösten 2005 och planerar att byta ut min 15″ PowerBook G4 till en ny MacBook Pro. Hur kommer det sig att du valde 15″ framför 13″?

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-07-15 20:25

   Hej och välkommen till bloggen! Har inget minne av att jag sett dig här förut =)

   Det var nog där i krokarna som jag skaffade min första Mac med, ångrar inte direkt det klivet… Jag velade mellan 13″ och 15″ ett bra tag, huvudfaktorn då var det där med storleken. Jämfört med en 12″ så är en 15″ ganska mycket större och klumpigare, tänkte jag.

   Det som till slut kom att fälla avgörandet var dels prestandan (ett äkta grafikkort), dels skärmen. 15″ innebär ganska mycket mer aktiv bildyta jämfört med 13″ och det steget var för litet mellan min gamla 12″ och 13″ tyckte jag.

   Nu i efterhand ångrar jag det inte ett dugg. Visst, det kan kännas som att en buss är lite i trängsta laget, men hur ofta är man i det läget?

   Siktar du på 13″ eller 15″?

 • Marcus Westberg says: 2009-07-15 19:30

  Håller med helt. Jag har också köpt en 15″ mbp nyligen som ersatt min stationära t.o.m. Grym overall build på dessa. Knäcker typ allt på marknaden med hästlängder tycker jag. Bara att gratulera till ett bra köp Kristoffer.

  Mvh / Maccan

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-07-15 20:27

   Tack så mycket Marcus!

   Jo, den har helt slaktat användandet av en stationär dator här med. Den extrakostnad man betalar för kvalitén är helt klart värt det. Aluminium och glas rockar! 😉

   Vilken 15″-modell blev det för din del?

   • Marcus Westberg says: 2009-07-15 20:48

    Jag fick en av de äldre modellerna som du kanske kommer ihåg från våran Twitter konv.. men jag är sjukt nöjd ändå 🙂 Jag tog en med lågvarvs hd för att få den så tyst som möjligt. Uppskattar tystheten då man är van vid stationära surrburkar.

    • Kristoffer Forsgren says: 2009-07-15 23:16

     Så var det ja, hade lyckats förtränga det =)

     Jag kan höra min 7200-varvare lite svagt, men det är inte precis något som stör. När SSD-enheterna blir billigare så kommer det vara frestande att byta däremot…

 • Johan says: 2009-07-15 20:43

  Jag siktar nog först och främst på en 13″ – jag ska studera ett år utomlands och behöver vara portabel. Annars hade det nog blivit en 15″. Annars finns alltid alternativet att skaffa en extern skärm. 🙂

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-07-15 23:20

   En 13″ kan nog vara bra om man ska bära på de smidigt varje dag kan jag tänka mig. Får man lov att fråga var du tänkt plugga? Extern skärm använder jag till min 15-tummare med =)

   Kan tipsa om svara-länken som finns vid varje kommentar förresten =P

   • Johan says: 2009-07-16 15:24

    Jag har ju samma svarsfunktion på min blogg – är dock lite för disträ för att använda den. 😉

    Klart man får fråga! 🙂 Det blir ett år vid University of Reading som ligger strax utanför London.

 • mikaelf says: 2009-07-23 10:51

  Har du testat ljudutgången på din Macbook Pro? Min MBP klarar inte av att skicka ljudet till varken TV:n eller mina högtalare (Bose Companion 2 series II). Min iMac klarar att leverera ljudet galant till dessa ljudutkällor.

  Misstänkte först att MBP-ljudutgången var trasig, men när jag testade med hörlurar fungerade det klockrent. Misstankarna riktar sig därför mot att ljudkortet inte orkar driva så pass stora högtalare, men det faller nästan på sin egen orimlighet – Bose-högtalarna är ett 2.0 system, två högtalare utan separat subwoofer.

  • Kristoffer Forsgren says: 2009-07-26 13:39

   Jag använder ljudutgången dagligen, då kopplat till ett Logitech X-230-system. Har inte testat att koppla in den varken till en TV eller högtalare som drivs direkt från ljudutgången dock.

   Bose-högtalarna du nämner har ju, som jag har förstått det, en inbyggd förstärkare vilket gör det hela än märkligare. Är du helt säker på att högtalarna fungerar? Är alla kontakter intryckta hela vägen överallt? De där två missarna är ju roligt nog vanligare än man tror… 😛

 • Eric says: 2011-06-26 00:25

  Tjena! Ramlade in här och tyckte det var intressant att läsa lite om mbp. Jag velade mellan en sony vaio och en mbp men valde det första alternativet. Detta var 2005 och min håller än trots att jag kört ”skiten” ur den och tappat den i golvet. Din dator la bara av. Känns som att mbp är snyggare, dyrare och smartare. Men bättre kvalité? Njä

  • Kristoffer Forsgren says: 2011-06-26 11:11

   Hej Eric, kul att du hittade hit!

   Den dator som ”bara lade av” var inte en Macbook Pro, utan en Powerbook som varit med mig på vilda äventyr sedan jag köpte den begagnad år 2004 (om jag inte missminner mig). Att den fungerade totalt felfritt under alla de åren gör att det kändes som ett sjukt bra köp, datorn i sig fungerar fortfarande, men eftersom skärmen eller grafikkortet verkar vara paj på något sätt så används den som server/mediacenter i dagsläget.

   Det är kul att du har en så väl fungerande PC-laptop, jag inbillar mig att Vaioserien har lite högre byggkvalitet än resten av den genomsnittliga plastiga PC-laptopen?

   För mig är dock valet lätt även nästa gång. Kvalitet, design och OS X väger tungt för min del =)

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna