Ta backup av dina filer

Efter en egen liten, helt självförvållad, incident precis efter nyår så blev jag påmind om hur galet skönt det är att ha backup av mina filer. Tänkte bidra med lite tips om hur du kan få billig och bra backup av dina filer

Jag har flera olika backuper, mycket för att jag vill sprida ut mina risker.

Time Machine

Apple har ett inbyggt system för säkerhetskopiering i Mac OS X, namnet på det är Time Machine och namnet ger en liten ledtråd om hur man kan se på funktionaliteten. För varje gång en backup tas så lagras endast de filer som ändrats sedan senaste tillfället, det innebär att man sedan enkelt kan välja att återställa till exempel foto-mappen som den såg ut för tre dagar sedan.

Time Machine jobbar mot en extern hårddisk, så det kan vara bra att välja en med rejält gott om utrymme. I mitt fall har jag två hårddiskar, men det är bara den ena av dem jag har hemma. Jag försöker se till att byta plats på dem varje vecka, på så sätt riskerar jag inte att min säkerhetskopia försvinner ifall det börjar brinna eller ifall det blir ett inbrott. Ifall något sådant händer så är det bara den senaste veckan som jag inte har sparad.

Min Time Machine-backup låter jag kopiera alla mina filer, på så sätt kan jag snabbt återställa allt ifall olyckan är framme.

Dropbox

I Dropbox-mappen har jag filer som jag vill komma åt från både min Macbook Pro, min iPhone och min arbetsdator. Rent konkret innebär det att filerna finns utspridda på min Macbook Pro, arbetsdatorn samt Dropbox servrar. Detta innebär att så länge ett av ställena fungerar så kommer jag åt mina filer. Har du inte testat Dropbox än måste du verkligen göra det! Registrera dig hos Dropbox och få extra lagringsutrymme helt gratis!

Säkerhetskopiering av foton

Fotografier har för många ett stort värde, de är infångade ögonblick av vänner, av viktiga och roliga händelser. Mina foton är dels säkerhetskopierade via Time Machine, som jag nämde ovan, men de är även uppladdade till en onlinetjänst. Till sådant kan man använda Flickr, JAlbum, Picasa eller någon av alla de andra tjänsterna som finns. Tänk bara på att se till att fotona hålls privata, om det inte är så att du vill dela med dig av dem till världen. Att ha fotona online innebär dessutom att man lätt kan visa dem för vänner och familj, allt man behöver är en dator med internetåtkomst.

Tänk på…

Om din dator blir stulen, om det börjar brinna, om du av misstag råkar skriva över filer… Då är det kört. Du kommer inte att få tillbaks dina filer, såvida tjuven inte är galet bussig eller branden inte är så farlig. Du kommer gå miste om allt du har på datorn.

Att sköta säkerhetskopiering är väldigt lätt.

Har du en Mac? Koppla in en extern hårddisk och låt Time Machine köra.

Kör du Windows 7? Använd Microsofts Säkerhetskopiering och återställning. Verkar inte ha ”tidsmaskinsfunktionen” som Time Machine har, men det är bättre än inget.

Använd gärna en onlinetjänst i stil med Mozy. Det fungerar helt och hållet i bakgrunden utan att du behöver tänka på det, och dina filer lagras krypterat (dvs: Inte ens Mozy kan se vad du laddat upp). Dessutom kan du rädda filer som du råkat göra ändringar i, eftersom Mozy låter dig hoppa tillbaks till en gammal version av filen. Registrera dig hos Mozy och få extra utrymme gratis via denna länk. Vill du sedan köpa ännu mer utrymme kostar det endast ca 1 kr/dag.

5 kommentarer

 • mikaelf says: 2011-01-04 16:47

  Mitt bästa backup-tips är att ha backupen på ett annat ställe än själva datorn, så att inte exempelvis en stöld, brand eller naturkatastrof påverkar. Rsync mot en dator i ett annat land är den lösning jag valt.

  • Kristoffer Forsgren says: 2011-01-04 17:01

   Det är av precis den anledningen som jag ser till att ha en av mina backupdiskar på ett annat (säkert) ställe, mina foton och viktigaste filer ligger dessutom uppladdade på servrar utanför Sverige. Det ska bra mycket till för att allt ska rasa samtidigt, om man säger så…

   Fördelen med att även ha en backupdisk hemma är att om något händer, om man råkar radera eller skriva över något av misstag, då kan man rätta till det på direkten utan minsta som helst bekymmer.

   Du sparar inget på externa hårddiskar eller?

   Edit: rsync är ju inte direkt en lösning för ”medelsvensson”… =P

   • mikaelf says: 2011-01-04 17:22

    Jodå, jag har en lokal kopia också men jag tror faktiskt att jag kommer använda den externa till lite annat snart nu när jag får en jobbdator.

 • Jonas says: 2011-05-07 19:03

  Fick precis erfara en hårddiskkrasch… hade som tur va en riktigt backup
  http://www.jdahl.se/ta-backup-av-dina-viktiga-filer/

 • Lasse says: 2012-07-02 00:49

  Även F-Secure erbjuder nu online backup av ens filer. Vet inte vad det kostar dock.

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna