Twitter och Bloggy – Börja mikroblogga du med!

Mikrobloggandet har börjat sin tillväxt i Sverige på allvar nu, allt fler privatpersoner har börjat använda tjänster i stil med Twitter, Bloggy eller Jaiku (det finns fler än så, men de tre är nog de med flest svenska användare). Förmodligen är det Twitter och Bloggy som lockat flest svenska användare under den senaste tiden. Tjänsterna i sig är väldigt likartade, men de skiljer sig ändå åt på vissa punkter.

(Jag vet, det här är en personlig blogg, men mikrobloggande är en del av mitt liv, så det hör hemma här =)

Twitter

Twitter

Twitter är utan tvekan världens största mikrobloggtjänst, med en total användarbas på över sex miljoner användare finns det ingen av de övriga mikrobloggarna som ens kommer i närheten.

På Twitter har man 140 tecken till sitt förfogande för att föra fram sina meddelanden. Detta är något som till en början kan låta väldigt begränsande, men i realiteten är det i regel inget man på något sätt lider av. Twitter är också den mikroblogg som har flest kringtjänster, förmodligen är det en bidragande faktor till att Twitter blivit så stort.

Program i stil med TweetDeck och DestroyTwitter gör Twittrandet ännu lättare.

Bloggy

Bloggy
Bloggy är en svensk mikroblogg skapad av Jonas Lejon, den har likheter med den finska mikrobloggen Jaiku, men med förbättrad funktionalitet. En sak som skiljer Bloggy från Twitter är att så kallade ”trådar” kan skapas. Det kan liknas vid möjligheten att lämna kommentarer på en vanlig blogg. Bloggy har också möjlighet att hämta in information från andra källor, till exempel din vanliga blogg.

Jaiku

Jaiku var den första mikrobloggen jag började använda mig av, under lång tid växte min förtjusning till tjänsten. ”Tråkigt nog” köpte Google upp Jaiku, något som fick utvecklingen att stanna av. Ytterligare en sak som under lång tid var problematiskt var att det inte gick att skapa ett konto utan att bli inbjuden. Nu har det ändrats så att vem som helst kan skaffa ett konto, men tråkigt nog lyftes flera av de gamla funktionerna bort, något som minskade intresset för tjänsten hos många.

Varför mikroblogga?

Det är svårt att förklara vad det är som är så trevligt med just mikrobloggar, motargumentet ”Vem vill egentligen veta vad jag gör jämt?” dyker lätt upp. Även om Twitter har just ”What are you doing?” som slogan så är man ju inte begränsad till det användningsområdet.

Att mikroblogga är lätt, snabbt och roligt. Man behöver inte planera, det är spontant och organiskt, man kan lätt göra det från sin mobiltelefon. Hur mycket man kan få ut av det hänger dock en hel del på ens kontaktnät. Följer man ingen så kommer det snabbt att kännas som att man står i ett tomt rum. Man behöver nödvändigtvis inte känna de man följer, inte heller ska man vara rädd för att kasta sig in och svara på saker som någon vilt främmande person skriver.

Skaffa ett konto på någon av alla mikrobloggtjänster och ge det ett försök! Personligen rekommenderar jag Twitter och Bloggy i dagsläget (detta trots att Jaiku fortfarande har en speciell plats i mitt digitala hjärta). Börja med att titta runt lite, dra med dina kompisar in i smeten och se till att även följa folk utanför din bekantskapskrets!

Lägg gärna till mig på Twitter, Bloggy eller Jaiku när du skaffat ett konto, mest aktiv är jag dock på Twitter.

En kommentar

  • Jonas Kac says: 2009-04-02 22:58

    Klart grabben ska microblogga! 😉

    Trevligt att se dig igen, var ett tag sen nu, vi får ta och dra igång projektet när vi båda har lite tid över.

Lämna en kommentar

Alla inskickade kommentarer hanteras enligt de gällande kommentarsreglerna